Prisen på dit krydstogt

Mange undrer sig over, hvordan tilbud og priser fastsættes i krydstogtbranchen. Desværre er branchen på vej mod endnu mere ugennemsigtige systemer. Derfor er det vigtigt, at man kontakter et rejsebureau, der er specialist i krydstogter.

Kvaliteten på krydstogtskibe varierer fra 1 stjerne (elendigt) til 6 stjerner og Ultra Deluxe. Der er derfor mange vigtige detaljer, man bør være opmærksom på, før man sammenligner prisen. Hos nogle rederier er prisen oplyst med all inclusive. Hos andre rederier skal der betales drikkepenge, havneafgifter ligesom forbrug af drikkevarer tilskrives regningen ombord. Således kan der være tale om flere tusinde kroner i forskel – selvom den annoncerede pris er den samme. Man skal derfor passe på ikke at sammenligne appelsiner med pærer.

Listepriser og rabat

Næsten alle rederier udgiver flotte brochurer med “listepriser”. Men faktum er, at der gives rabat på næsten samtlige krydstogter, der sælges. I nogle tilfælde kan man spare helt op til 60-70% af listepriserne. I andre tilfælde er besparelserne måske kun 5%.

Træf et valg

Vil du gerne opleve en bestemt destination, eller er du nødt til at holde ferie på et bestemt tidspunkt og sted, kan vi kun tilråde at booke rejsen i god tid. Hvis du derimod er mere interesseret i super tilbud, så du måske kan rejse flere gange om året, og afrejsedato samt destination ikke betyder så meget, kan du ofte med fordel vente med at bestille.

Dette gælder dog især uden for højsæsonen, altså i perioden januar til maj samt oktober til jul. Generelt anbefales det dog at booke en kahyt i god tid, idet dette giver mulighed for at få tildelt den ønskede kahytkategori, måske udnytte en tidlig bookingrabat, men mere vigtigt: få reserveret fly på de bedste afgange og til den laveste pris. Særtilbud der udsendes kort tid før afgang, medfører som regel, at man må betale mere for flysæderne.

Hvorfor kommer der tilbud?

Hvis der er mange usolgte kahytter tilbage kort tid før afrejse, vil de fleste rederier lave et kampagne tilbud. Dette kan være alt fra “først til mølle”, “2 for 1″, “spar 50%” osv. Men for at tage hensyn til de gæster, der allerede har booket, er der næsten altid restriktioner på sådanne særtilbud.

Et meget benyttet system kaldes “garanti tilbud”, hvilket betyder, at man kan købe et krydstogt til en lav pris, men man får først kahytsnummer og kategori oplyst ombord. Det betyder således, at man ikke selv kan bestemme, hvordan man kommer til at bo ombord. Det er med andre ord lidt af et lotteri, men hvis du ikke bekymrer dig om hvilken kahyt, du bor i, og bare ser frem til at udnytte alle skibets faciliteter, kan dette være en god måde at spare penge på.

Overvej nøje flysituationen

Af hensyn til fly og hotel bør du altid booke minimum tre måneder før afrejse. Hvis du for eksempel ønsker at rejse til Sydamerika, Caribien, Australien eller Fjernøsten i højsæsonen, tilråder vi, at du booker fly minimum 6-9 måneder før afgang. Flyrejser i skolernes ferie samt især julen, bør bookes 10 måneder før afrejse. Hvis man venter på et særtilbud på disse destinationer, og først booker kort tid før afrejse, vil det meste af besparelsen på krydstogtet oftest blive brugt til meget dyrere flyforbindelser. Og nogle gange er der udsolgt på de direkte forbindelser, hvilket igen kan medføre yderligere hotelomkostninger, ekstra restaurations besøg m.v.

Flydende priser

Flere og flere rederier er gået over til såkaldt “flydende priser”. Det betyder, at den pris som et rejsebureau kan oplyse, kun er gældende, hvis du booker turen med det samme. Prisen kan være en anden dagen efter. Jo færre kahytter der er ledige, jo dyrere bliver prisen. Dette er samme system som mange flyselskaber benytter.

Sådan tænker rederierne

Generelt benyttes listeprisen som udgangspunkt, og så justeres rabatsatserne efter udbud og efterspørgsel. “Tidlig booking” rabat har tidligere været gældende indtil en fastsat dato. Men i dag vælger flere og flere rederier at afsætte et fast antal kahytter på hver afgang, hvorefter prisen stiger. Hvis der sælges mange kahytter hurtigt på en bestemt afgang, vælger rederiet at give mindre rabat.

Når der udsendes tilbud skal man omvendt altid være meget hurtig. De bedste tilbud kan være solgt inden for 24 timer, idet de udsendes i hele Europa på samme tid. Da rejsebureauerne ikke kan nå at lave annoncer eller reklamemateriale på sådanne tilbud, er det en god ide at tilmelde sig bureauernes nyhedsbrev.

Grupperejser

Hvis et rejsebureau tilbyder en grupperejse eller læserrejse, inklusiv fly og hotel, vil der oftest være tale om afgange til attraktive priser. Det skyldes at prisen på de enkelte elementer aldrig kan gennemskues, samt at der naturligvis gives en vis rabat, når man booker større grupper.