Atlanterhavet

Atlanterhavet er opkaldt efter titanen Atlas fra den græske mytologi. Det store hav er et af de fem verdenshave, dækker en femtedel af klodens overflade og ligger mellem Europa og Afrika mod øst og Amerika mod vest. Mod nord finder vi Ishavet med Grønland og Svalbard og mod syd ligger Det Sydlige Ishav og Antarktis.
Udforsk destination

Krydstogter på Atlanterhavet

Du kan tage på et klassisk krydstogt tværs over Atlanterhavet fra Southampton i Storbritannien til New York i USA. Det er den gamle sejlrute, som så mange europæere tog på ved den store udvandring i det 19. og det 20. århundrede. Her får du mulighed for at opleve den imponerende indsejling til New Yorks havn med frihedsgudinden og byens smukke skyline. Undervejs kan du vælge den nordlige rute, der tager dig forbi Island og Grønland, før du når frem til Canadas vilde kyst med de smukke havnebyer og fyrtårne.
Se vores krydstogter til den amerikanske østkyst her

Du kan også starte krydstogtet fra Middelhavet og stævne ud i Atlanterhavet fra Gibraltar på en rejse til Santos (San Paolo) i Brasilien. Undervejs er det muligt at gøre stop ved Azorerne eller De Kanariske Øer nær Afrikas vestkyst. Du kan også sejle ned langs den sydamerikanske østkyst og opleve Rio de Janeiro i Brasilien, Porto Vida i Uruguay og Buenos Aires i Argentina på din vej til Falklands Øerne eller Antarktis.
Se vores krydstogter til Sydamerika her

Atlanterhavets oprindelse

Atlanterhavet er verdens næststørste ocean. Det dækker over 100 millioner km2 og er 3-5 kilometer dybt. Oceanet er dannet gennem millioner af år ved at Europa og Afrika er drevet væk fra Nord- og Sydamerika, og midt ned gennem oceanet findes der på havbunden en lang bjergkæde med vulkaner. Indtil for 200 mio. år siden udgjorde Nord- og Sydamerika sammen med Europa og Afrika superkontinentet Pangæa, men for cirka 200 mio. år siden opstod der mellem Nordamerikas østkyst og Nordvestafrika en såkaldt vulkansk riftzone, og efterfølgende startede en egentlig havbundsspredning, hvor dannelsen af Atlanterhavet begyndte (for 190 mio. år siden).

Atlanterhavets rige dyreliv

Atlanterhavet er et levende hav rigt på liv som plankton, krebsdyr, fisk, havfugle, sæler og hvaler. Da havet rækker fra nord til syd på kloden, kan fisk, hvaler og fugle følge sommeren til den sydlige side af ækvator i sensommeren ved at trække den lange vej sydpå og omvendt mod nord i foråret. Havternen er en af de længst trækkende fugle. Hvert år flyver den lille fugl 71.000 kilometer på sin rute fra Grønland til havet ved Antarktis og tilbage til kolonien i Grønland igen, hvor den yngler.

Atlanterhavets mange kyster

Langs Atlanterhavets mange bredder løber floder ud, og der er øer, sandrev, vadehav og klipper. Kysterne kan ses som en del af havet, og de mange dyr på strande og rev lever af havets dyre- og planteliv. Nogle af havets dyr yngler på kysterne og henter føden i havet, mens andre som småfisk trækker ind på det lave vand for at finde plankton og vokse sig større i sikkerhed for store rovdyr.

Ved midsommer blæser en kraftig, varm østenvind hen over Atlanterhavet nord for ækvator. Passatvinden kommer fra Sahara-ørkenen og blæser normalt masser af ørkenstøv til Florida og De Caribiske Øer på den anden side af oceanet. Så selvom kontinenterne i dag befinder sig tusindvis af kilometer fra hinanden kan selv et støvkorn rejse den lange vej fra øst til vest.

Aktuelle tilbud fra Atlanterhavet

Nyhedsbrev

Det er ganske gratis at tilmelde sig, og du kan til enhver tid ændre dine tilmeldinger eller afmelde dig igen.


Kontakt

Vi sidder klar til at hjælpe med at arrangere det rigtige krydstogt til dig. Kontakt en krydstogtekspert via formularen nedenfor eller ring direkte til Profil Rejser på telefon 70 200 100 eller Bella Vista Travel (luksuskrydstogter) på 70 236 236 for at modtage et uforpligtende tilbud.

Vi sidder også klar på chatten, hvis du har spørgsmål.