Værd at vide

Vi giver tips og tricks til alt fra dresscode, visum, drikkepenge og meget mere.
Læs indlæg

Før krydstogtet

Inden du tager afsted på krydstogt, er nogle ting gode at have styr på, så rejsen bliver så succesfuld som muligt.

Pas og visum

Dit pas skal være gyldigt mindst seks måneder efter den sidste rejsedag.

Husk at skaffe visum til lande, hvor dette kræves. I nogle tilfælde arrangerer skibene det for dig, men det kan være dyrere, og du kan også risikere at være bundet til de udflugter, skibet arrangerer. Danske statsborgere behøver ikke visum til USA, men du skal huske at registrere ESTA-oplysninger mindst tre døgn inden afrejse til USA.

Rejseforsikring

Husk at tegne en god rejseforsikring, der dækker sygdom og øvrige problemer, du kan løbe ind i – eksempelvis med din bagage.

Valuta i land

Det er en god ide at have et internationalt kreditkort med, og derudover kan du tage kontanter i euro eller dollars med, afhængigt af om det er et europæisk eller amerikansk land, der besøges. De fleste steder kan internationale anerkendte valuta som euro eller dollars benyttes, og ellers er det altid muligt at veksle til lokal valuta.

Gravide ombord

Reglerne for, hvor langt henne du må være i din graviditet, er forskelligt fra rederi til rederi, og derfor må du kontakte dit rejsebureau om reglerne for det pågældende rederi.

Dresscode

Inden du skal på krydstogt, kan det være en god ide at undersøge, hvilke almindelige standarder de enkelte rederier har for påklædning. Det er aldrig bekvemt at være enten under- eller overdressed. I den forbindelse benytter rederierne sig af forskellige kategorier som casual, elegant, informal og formal til at beskrive den klassiske påklædning, der forventes til aftenmåltiderne.

Causal opfattes som afslappet tøj uden krav om slips eller jakke.

Elegant opfattes som lidt pænere tøj, gerne jakke, men slips er ikke nødvendigt.

Informal opfattes som jakke med eller uden slips (afhængigt af rederi).

Formal opfattes som smoking eller mørkt jakkesæt med slips.

Dertil er der mange af rederierne, der i stigende grad går mod en mere afslappet tøjstil, som dog fortsat er smart, elegant og pænt. Af hensyn til alle gæster ombord er der dog visse minimumskrav til påklædning i de indendørs restauranter, der betyder, at badetøj, undertrøjer og lignende ikke er velset i restauranterne.

Bagage

Rejser du med fly til krydstogtets startdestination, er du nødsaget til at holde dig inden for flyselskabets regler for bagage, der typisk er 20-23 kg. På selve krydstogtet findes ingen officiel grænse for, hvor meget bagage, du må medbringe. Som udgangspunkt er det dog en god regel, at du selv skal kunne bære din kuffert.

Speciel kost

Er du allergisk eller overfølsom for udvalgte typer af madvarer, er det muligt at få en kost, der tager hensyn til disse behov. Ønsker du en særlig kost, skal det informeres ved bestilling af krydstogt.

Fejring af specielle begivenheder

Mange vælger at rejse på krydstogt i anledning af fødselsdage, bryllupper eller andre vigtige mærkedage. Personalet ombord er altid klar til at give dig/jer en speciel oplevelse på den særlige dag. Det er vigtigt, at du husker at oplyse det senest to uger inden afrejse til dit rejsebureau, så kan de sørge for, at der bliver bestilt vin, blomster, kage eller andet du/I ønsker – prisen får du oplyst ved bestilling.

Børn på krydstogt

De fleste rederier accepterer et begrænset antal børn – typisk fra de er fyldt 12 måneder, men undersøg med dit rejsebureau, hvad der gør sig gældende hos det enkelte rederi. Forbeholdet skyldes antallet af barnesenge ombord samt internationale krav til sikkerhedsudstyr (redningsveste etc.).

De større skibe er oftest gode til børnefamilier, fordi der som regel er flere aktiviteter til børn og unge på disse skibe. Derudover er det muligt at få sine børn passet med andre børn eller i sin private kahyt.

Underholdning for børn

Hvis du vil være sikker på, at dine børn bliver godt underholdt, skal du vælge et af de rederier, der er velegnet for børnefamilier. Langt de fleste rederier tilbyder en form for børneklub, hvor personalet tager godt hånd om børnene i dagtimerne. De fleste rederier har også særskilte børnepools og legeområder, hvor de små kan boltre sig.

Sprog

Langt de fleste rederier benytter engelsk som hovedsprog, men eftersom der findes mange nationaliteter ombord, kan der på de fleste skibe også tales italiensk, spansk, portugisisk, tysk og fransk.

Lægehjælp

Uanset hvor man er i verden, har alle krydstogtskibe en læge ombord på skibet. De mest almindelige sygdomme kan således behandles under ferien, da der også findes et stort apotek ombord. Opstår der mere komplicerede sygdomme, vil man altid tage kontakt til hospitaler og læger i land.

Handicap

Hvis man er handicappet eller har en sygdom, skal man informere rederiet. I visse tilfælde findes der særlige handicap-suiter tæt på ombord. I andre tilfælde er det nødvendigt, at rederiet modtager en lægeerklæring.

Drikkepenge

Hos nogle rederier er drikkepenge inkluderet i prisen, hvor det hos andre ikke er, og i de tilfælde er det sædvane, at man betaler et fast beløb hver dag til drikkepenge til personalet ombord. Dermed får alle ansatte en del af drikkepengene, også dem, der ikke nødvendigvis har så meget med gæsterne at gøre. Typisk udgør drikkepenge ca. $10 USD eller €7-8 pr. dag pr. person. Dette beløb påregnes typisk på din personlige konto ombord på skibet, og du afregner, når krydstogtet er slut, umiddelbart inden du går i land.

Det anbefales derudover at give drikkepenge til dragerne på kajen og til roomservicepersonalet ombord, eller hvis du har fået hjælp af en concierge (butler) ombord.

Under krydstogtet

Når først du er afsted på krydstogt, kan du stå i situationer, du ikke havde forudset, og derfor har vi samlet de informationer, der er aktuelle under krydstogtet nedenfor.

Værdigenstande

I de fleste kahytter ombord er der installeret et lille pengeskab, hvor du kan opbevare dine værdigenstande. Hvis ikke, kan du bede informationen om at opbevare dine ting for dig. Husk desuden, at rederiet ikke er ansvarlig for dine glemte værdigenstande, hverken i kahytter eller andre steder på skibet.

Valuta ombord

Et krydstogtskib fungerer som et flydende hotel. Det vil sige, at når du checker ind, skal du aflevere dit pas (også selvom du kun sejler i Skandinavien). Efterfølgende bliver du anmodet om et aftryk af dit kreditkort, idet alt forbrug ombord (drikkevarer, evt. drikkepenge, landarrangementer, spa-behandlinger m.v.) bliver tilskrevet regningen ombord. Nogle rederier udsender løbende udskrift af regningen under rejsen, så man kan holde sig orienteret. Du kan altid få oplyst saldo ved at henvende dig til receptionen. Den sidste dag modtager du fakturaen, og med mindre du har kommentarer til beløbene, trækkes beløbet fra det afleverede kreditkort. Du skal derfor have et anerkendt kreditkort for at kunne rejse med et moderne krydstogtskib. F.eks. MasterCard (EuroCard) eller American Express. Du bør undersøge hvilke kreditkort, der accepteres af rederierne, før du rejser.

Invitere gæster ombord

Af sikkerhedsmæssige årsager og af hensyn til de andre krydstogtsgæster er det desværre ikke muligt at invitere gæster ombord på skibene.

Dagens avis

Når du er på krydstogt, udgiver rederiet en daglig avis, som bliver leveret til alle kahytter om aftenen. I denne avis fremgår næste dags program, særlige arrangementer, åbningstider i restaurant samt forventninger til dresscode til middagen.

Fitness

Størstedelen af alle krydstogtskibe har deres eget fitnesscenter, der er til fri afbenyttelse af skibets gæster. Som en ekstra ydelse tilbyder mange rederier også personlig træning, hvor uddannede trænere lægger træningsprogrammer mod betaling.

Telefon og internet

Det er muligt at modtage og foretage opkald fra sin mobiltelefon ombord, når forbindelsen tillader det. Men da al telefoni ombord foregår via satellit, anbefaler vi, at man er opmærksom på priserne, da det hurtigt kan blive dyrt at ringe eller skrive fra skibet. Det samme gør sig gældende for brugen af internet ombord, der ligesom telefoni går via satellit. Det er muligt at tilkøbe internetpakker ombord til sin medbragte computer og mobil eller benytte skibets computere i internetcafeen, men priserne er ret høje. Vi anbefaler derfor, at man benytter gratis wifi på diverse cafeer mv., når man er i land, og holder telefonen slukket eller slår nødvendige indstillinger fra, når skibet ikke er i havn for at undgå en ekstra regning fra sin mobil.

Alkohol ombord

Det er som udgangspunkt ikke tilladt at medbringe alkohol ombord på krydstogtskibe, men køber du en god flaske vin eller en lokal flaske spiritus i land, må du naturligvis gerne tage den med til skibet. Du giver blot flaskerne til personalet, når du går ombord, og så får du dem igen, når din rejse er slut.

Rygepolitik

De fleste skibe tager hensyn til både rygere og ikke-rygere, men langt de fleste fællesarealer på skibene er dog ikke-ryger-områder, der som oftest inkluderer restauranter, buffeter, medicinske centre, børnepasningsområder, korridorer, elevatorer, foyerer, offentlige toiletter og naturligvis kahytten og på balkonen. Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at der under ingen omstændigheder må kastes skodder ud over skibssiden, da dette kan give anledning til brand.

Få et uforpligtende tilbud

Er der andet du gerne vil vide mere om, eller noget som ikke fremgår af ovenstående er du velkommen til at skriver til os eller ringe direkte.


Nyhedsbrev

Det er ganske gratis at tilmelde sig, og du kan til enhver tid ændre dine tilmeldinger eller afmelde dig igen.


Kontakt

Vi sidder klar til at hjælpe med at arrangere det rigtige krydstogt til dig. Kontakt en krydstogtekspert via formularen nedenfor eller ring direkte til Profil Rejser på telefon 70 200 100 eller Bella Vista Travel (luksuskrydstogter) på 70 236 236 for at modtage et uforpligtende tilbud.

Vi sidder også klar på chatten, hvis du har spørgsmål.